torsdag 6. januar 2011

Pelsdebatt

Nylig har "alle" fått en mening om pelsdyropdrett og nå vil jeg gjerne få sagt mine meninger om saken...
Mulig jeg hører til de kontroversielle men skal man først begynne å diskutere dyrevelferd så blir det feil å fokusere kun på en næring.

ALLE som har dyr, enten det er hund, katt, marsvin, geiter, kyr eller mink har et ansvar for sine dyr.

Norge har strenge regler og norske pelsdyrbur er ca dobbelt så store som pelsdyr bur i f.eks Kina.
Denne debatten er litt som å si at vi må legge ned sauenæringa fordi det er inhumant og dyreplageri å la sauene vandre fritt i skogen om sommeren. de faller jo av fjellskrenter, går seg borti ståltråd og spiser gitige planter... for ikke å nevne rovdyra!

Norge begynner å bli et rovdyrfientlig land. det er greit å ha dyr i fjøs og skog så lenge de ikke har skarpe tenner....

det blir litt feil det...
Og til sammenligning... hva med svineopdrett eller kyllingopdrett? er folk virkelig så naive at de tror kyllingopdretten er så mye mer human? Jeg ser ingen Facebook-kampanjer for å få lagt ned kyllingfjøsene til tross for guffen lukt i hele nabolaget og kyllinger nesten uten fjær pga lite plass og intensiv opdrett...

Nå kunne jo rett sagt bura vært enda større og alt det der, men poenget mitt er at Norsk pelsindustri har høy standard på dyrevelferd. de bildene som tabloidene trykker er enkelttilfeller og jeg vedder ræva mi på at det finnes tilsvarende tilfeller i de fleste andre dyrenæringer også. Sauer og griser som går ute i 20 speik, Hester som ikke får riktig mat så de blir sjuke og tynne, Kyr som har konstant vondt i magen pga kraftfor... Pelsdyr næringa er kanskje akkurat nå den mest synlige men absolutt ikke verre enn de andre.
Alle slags dyrehold medfører en viss prosent skade. kyr går seg ut i gjørmehull, sauer surrer seg inn i ståltrådgjerder, griser biter hverandre og kyllinger hakker...
Hvis pelsdyrnæringa i Norge blir nedlagt så må jo ALLE pelsdyr bo på enda mindre plass i mye dårligere skur i Russland eller Kina hvor dyrevelferd ikke blir betraktet som en prioritet i det heletatt. I norge får dyra fiskemat, mye omega3 og "rester" fra norsk oppdrettsindustri. I Kina får de sansynligvis ikke egnet mat i det heletatt og det de får vil være proppet fult av hormoner og kjemikalier, noe som fører til mer sykdom og enda dårligere dyrevelferd.

Nei! Oppmuntre heller Norske pelsdyrfarmere til å beholde næringa og forbedre driften enda mer. Med riktig oppfølging av regler og en høy standard på for, bur og velferd så tror jeg norsk pelsnæring har en god fremtid med dyr som får så hyggelige liv som overhode mulig.Og Apropos:

De nylig utsatte fjellrevene i jotunheimen som skal være med å bygge opp den ville bestanden... hvor tror dere de stammet fra? dyrehagen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...