fredag 17. februar 2012

Ost til folket

Tine Meierier har ikke akkurat innrømt det men det begynner å bli temmelig tydelig at de ønsker et enevelde.
ALL konkurranse blir tråkka grundig nedover.
Nå er det importert ost som står for tur.
Tine har KREVD (!!!) at toll på importert ost skal heves slik at det skal være lettere å velge norske produkter.
Variasjon er dermed dømt til å være luksus.
Slik som det er nå, er tollsatsene satt pr kg importert produkt. Tine ønsker at det skal tollegges i prosenter etter hvor mye den koster der den kommer fra, noe som betyr at de dyre ostene blir dyrere og de billige blir dyrere de også.
Kan hende de lett kjedelige tyske smøreostene får en grei pris, men vi kan tydeligvis skyte en lang pil etter akseptabel Fransk Brie og Roquefort eller sveitsisk Emmenthal.


- Vi vil at barrièren for å importere ost blir større. Det må til for å trygge de norske produktene, sier konserndirektør Stein Øiom
Du mener, trygge Tines produkter vel?
Vi husker vel alle den svertekampanjen som ble satt i gang mot Synnøve Finden for ikke så skrekkelig lenge siden.
Og da smørkrisen sto på før jul og Synnøve hadde forhandlet fram en deal med et Belgisk meieri, da også HYLTE Tine opp om tollsatser på smør for å sikre norske produsenter.
Beklager mann--- men ost i norge er smakløs. Vi har Jarlsberg, som er en svak og noe blass etterligning av Emmenthaler (fra Sveits) og vi har en gummiaktig norvegia som knapt nok egner seg på pizzaen. For oss som liker variasjon på ostefatet, ser det ut til at vi må holde oss til det tine produserer og forvente kun middelmådighet fra nå av.
- Nei da, vi har norsk Brie og Camembert, blant annet fra Dovre. Den er god, den, sier Tine-sjefen.
Nei, mr Øyom... Brie og Camembert fra Dovre er IKKE sammenlignbar med ekte vare.
Tine sin variant av Brie er hard, kalkpreget, smakløs, pregløs og undermoden. Dersom en Brie fra Tine går to dager over forbruksdatoen, så blir den grønn-muggete og uspiselig, så ikke nytter det å modne den til akseptabelt nivå heller.

Sånn skal moden Brie se ut....

Jeg er ikke en kravstor forbruker til vanlig men jeg er en osteelsker og uten ost i kjøleskapet blir min verden trist og grå. Av de ostene jeg pleier å ha i mitt kjøleskap er det som regel kun Norvegia og Selbu blå som kommer fra Tines monopol... og så brunost da... men det er vel strengt tatt ikke ost heller.

Jeg er generelt glad i norske produkter og etter min smak finnes det ikke noe bedre enn ferskt rugbrød med Brie og rørt multesyltetøy.
Eller Selbu blå ost med Blåbær.
Jeg er også innmari glad i norsk laks, fra både Salma og andre produsenter, og jeg syns at norsk lammekjøtt er av en kvalitet som overgår det meste.
Generelt sett så produseres det matvarer av en fantastisk kvalitet her til lands.
Problemet er bare når vi ikke utvikler produktene og ikke tillater at de blir satt i en større sammenheng!
Vi er blitt en moderne nasjon med utviklet og variert smak. De fleste av oss har vært i andre land og kommet hjem med nye impulser på smaksløkene som vi klør etter å prøve å gjenskape her hjemme, men hvis vi ikke finner råvarene så falmer entusiasmen og vi sitter igjen med vassen taco på fredagskvelden, akkurat som vi har gjort de siste 20 årene...

Hva hindrer Tine fra å utvikle og markedsføre GODE produkter som folk vil ha? Dette ville gitt variasjon, størere utvalg og bedre kunderelasjon. Dersom Tine utviklet produktene sine, ville ikke produkter fra utland vært sånnt et irritasjonsmoment for dem som sitter og teller penger!
Tine er pr i dag den største og mest dominerende meieriprodukt leverandøren i Norge. Med unntak av et par modige småprodusenter har Tine en overveldende dominans over meierimarkedet i Norge.
At det er statseid i tillegg skal vi kanskje ikke gå så nært innpå?
 Det er FLAUT at vi har ett slikt monopol i 2012.

Men så bor vi da også i Norge.
Og i Norge skal vi ikke ha variasjon.
Vi skal alle være 175-180cm høye. Vi skal alle gå på ski og være blide og glade hele tida. Alle våre barn skal i barnehage mens vi alle skal ut i jobb og vi skal være takknemlige for ALT!
I tillegg skal vi alle elske den samme kjedelige, smakløse osten som Tine lager...
Hvorfor pakker vi ikke bare inn hele landet i gråpapir og forbyr FARGER i tillegg!!!!

Jeg ELSKER landet mitt.
Jeg er STOLT av å bo i det vakre Norge med fjord og fjell og rik historie.
Vi har alt vi trenger her, inkludert mat, hus og klær.
Men så lenge staten og monopolene skal ha bestemmelsesrett over hva vi gjør, hva vi spiser og hvordan vi tjener penger, så er jeg redd for at lykken kommer til å slå sprekker.
Så lenge det ikke blir oppfordret til variasjon og nyskapning, så blir det til slutt slik at ingen her til lands våger å skape noe nytt og da stopper utviklingen.

Ja, dette begynte med Ost.
Ost fra Tine som er gummiaktig, platt og intetsigende.
Et produkt som ALLE skal like. Ikke flere produkter som flere kan NYTE.
Hvis det er det Norge foretrekker, hva sier det om oss som mennesker?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...