onsdag 20. juli 2011

Med vann skal vondt fordrives


Flaskevann giganten Danone som selger bl.a. Evian og Volvic har startet et initsiativ som kalles Hydration for Health (H4H) og en konferanse ble holdt den 1. Juli i byen Evian.
Hele H4H initsiativet har som mål å informere offentligheten om sunne drikkevaner. M.a.o. drikk masse vann. gjerne flaskevann.
Ser dere link med kommersiell fatning sier dere.... neeei da... bare se en annen vei så ser dere ikke den kommersielle blodlysten.
På denne konferansen kom de til en fantastisk konklusjon.
Der ble det fastslått at vann er sunnt.

Ikke akkurat dagens bombe sier du?

Nei vel?

H4H har basert sine konklusjoner på forskning som ikke er dokumentert i noe videnskaplig tidskrift. De har betalt forskere for å få beviser på at mer vann betyr mer helse og anbefaler derfor minimum 2 liter pr dag pr voksen kropp. Det betyr et konsum på minimum 4 stk 1/2 liters flasker av Danone's produkter pr dag, noe som igjen resulterer i cash i kassa...
Hva om jeg så  forteller deg at din kropp er fint innstilt og har egne sensorer som gjør at du blir tørst når du trenger påfyll av væske?
Og at nyrene dine kvitter seg med væskeoverskuddet slik at hvis du drikker mer vann enn hva kroppen strengt tatt behøver, så må du også tilsvarende oftere på do?
Hva om jeg i samme slengen sier at du faktisk ikke trenger å bælme innpå 2-3 liter vann pr dag?
Forskning viser at for mye vann ødelegget "tørstesensoren" og overhydrering faktisk er like farlig som dehydrering.
Som slankemiddel kan det nok være klokt å bytte ut annen drikke med vann og gjerne drikke et glass før et måltid for å "stille sulten". og et påfyll av vann mens du trener kan også være smart. Folk med nyrestein og urinveisinnfeksjoner kan nok ha positiv effekt av å drikke litt ekstra vann. Men så når forskerne sier at ved for mye vann i systemet så øker risikoen for innfeksjoner i øvre urinveier og at vann ikke faktisk hindrer dannelsen av nyrestein, da forsvinner liksom litt av argumentet.
Men uten overdrivelser forøvrig... dersom jeg skulle ha drukket 2-3 liter vann pr dag i henhold til sunnhetsrådene, ville jeg nok ikke fått mye jobb gjort mellom tissepausene. For min kropp er 1.5 liter fullstendig tilfredstillende. Tørstesensoren min virker som den skal, jeg er jevnt hydrert gjenom dagen.
Til tross for dette sier slanke/helse/sprekus-guruer at vann er kilden til alt godt. Du får alt fra fin hud, krøller i håret, mindre hull i tennene og større muskler ved å drikke vann. Og de sier alltid at vi må drikke MYE vann.
Og da helst et spesifikt flaskevann hvis denne guruen har mottatt et "lite" økonomisk tilskudd til sin personlige inntekt fra en eller annen vann-produsent.
Nå er det engang slik at vann på flaske er enormt big business.
Det å ta utgangspunkt i folks manglende kunnskaper om - og tillit til - sine egne kroppers biologiske funksjoner er en meget effektiv markedsføringsplan.
Og oppskriften er faktisk forholdsvis enkel og har fantastisk profittpotensiale.
Fra tapping til butikk er det ikke uvanlig at en liter vann øker sin verdi med mer enn 1000%.
Du tar en naturressurs, som i de fleste vestlige land er helt rent og kan drikkes rett fra en bekk eller fra springen. Du fyller så denne naturressursen på en pen flaske, merker den med navnet på stedet den kommer fra (Olden, Voss, Imsdal, Evian, Volvic, Naya, Fiji osv) og gjerne et adjektiv eller substantiv som beskriver at det er rent og sunnt, har et naturlig opphav og gjerne tilfører den som drikker det noe de ikke har fra før (Glacial, H2O, Harmony, Biologic, Purified, Smart, Isklar, Mountain Spring, Filtered osv).
Personlig ville jeg nok hatt en smule mer tillit til et vann som het "Alpine Harmony" enn et som het "Devine Ganges", men det kan hende er bare meg.
Så vidt jeg forstår bæsjer fisk i alt slags vann... så filtreringsprosess må uansett til...
Dette flaskevannet parkerer du da i hånda på en eller annen kjent person. Gjerne i en situasjon hvor han/hun er lett distrahert, litt svett, og trenger noe å drikke. Og gjerne også slik at kjendisen får et lite økonomisk vederlag for bryet med å drikke akkurat ditt vann.
Deretter bruker du et oppslag fra en 10 år gammel avis om Legionella, Harepest, Salmonella eller noe annet uhumskt i lokalt drikkevann som du bruker som lett skremselstaktikk slik at folk ønsker renere vann.
Vips har du en merkevare og kan tappe en mengde tilnærmet gratis naturressurs over på flaske og selge til blodpris fordi det er i flaske og ikke på kran... og du har penger på bok og arbeidsplasser til "hele byda"...


Jeg tror jeg holder meg til det som kommer ut av springen jeg...

For denne industrien hjelper faktisk ingen andre enn de som eier merkevaren.
Dersom en av vanngigantene hadde sendt en forsendelse til Sudan og de andre tørkerammede landene hver måned,
I ren velediget,
For å redde noen liv,
Da ville jeg nok ha kjøpt det merket av og til.
Men ikke for å slukke tørsten.
For da drikker jeg vann fra springen.


Og så må vi ikke glemme embalasjeproblemet.
I Norge panter vi flasker.
Vi får tilbake momsen på brusen/vannet ved å levere tilbake tomgodset.
Genialt!
Bare så synd at det bare er i Skandinavia vi gjør det.
I hele verden tappes det 89 milliarder liter vann på flaske pr år.
Det er mange flasker det...
1.5 millioner tonn plastikk brukes årlig til å lage flasker av men bare et fåtall blir resirkulert.
Plastikk er et materiale utvunnet fra olje, og olje er - som vi alle vet, eller burde vite - ikke en fornybar energiressurs.
Plast råtner ikke og forvitres kun til mindre deler av seg selv. Det kan ikke spises av noen organismer og heller ikke brytes ned. For å kunne utnytte plast på nytt må den resirkuleres og skapes om til andre plast-dingser eller nye flasker.
I USA beregnes det at bare ca 12 % av plastflaskene havner i resirkuleringen til tross for at resirkuleringsindustrien har et skrikende behov for materiale. Resten havner der det kastes. Folk bare slenger det fra seg, ut gjennom bilvinduer og vekk med det... Det som er i byene blir kanskje plukket opp.
Mye havner på søppelfyllinger hvor det blir gravd ned for å "råtne".

En avskyelig mengde med ymse plastavfall og flasker som burde vært resirkulert flyter rundt i havene på jorda. En stor ansamling av plast og søppel er nå blitt dobbelt så stor som Frankrike størrelse og flyter rundt litt nord for Hawaii i Stillehavet. "the Pacific Plastic Island" kalles fenomenet og ingen land eller organisasjoner i verden ønsker å ta ansvar for å rydde opp.
Plastposer flyter rundt og likner maneter som skilpaddene spiser og blir kvalt av.

Så neste gang du plukker opp en plastflaske med vann fra en kjent merkevaregigant.
Tenk først på om du ikke bare trenger et glass og en vannkran og så på om den flaska du har i handa virkelig representerer det "imaget" du ønsker å fremstille. Kanskje en litt mer holdbar sportsflaske som du kan bruke mange ganger er mer praktisk?

Og -  dersom du synes engangs flaska er det beste alternativet akkurat der og da.
Ikke kast tomflaska fra deg...
Pant den!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...